Zembla over Wilders. De feiten.

Afgelopen zondag was de inmiddels veelbesproken uitzending van Zembla over Geert Wilders en zijn PVV.

Er is heel veel over de vorm gezegd en als ik de diverse reacties zo heb gelezen, was dat voor velen ook bepalend geweest voor de beoordeling van de inhoud. Ik wil het over de inhoud hebben. Hoeveel baby’s krijgen allochtonen.
09/11/2010: Er is een update van de cijfers in dit artikel

Baby’s van allochtonen:
Ik heb daar al eerder een stukje over geschreven en hier ga ik er wat dieper op in.
In de uitzending  na 8:35 min. komt R. Bijl van het Sociaal Cultureel Planbureau aan het woord. Letterlijk zei hij:

Iedereen heeft natuurlijk het idee van nou die, de Turkse en Marokkaanse gezinnen, veel kinderen, 4, 5 kinderen. Dat was in het begin wel he toen ze hier kwamen, 20, 30 jaar geleden maar op dit moment is het zelfs zo dat juist bij de jongere Marokkanen en Turken de vrouwen, de meisjes hebben, krijgen net zo veel kinderen gemiddeld en op net zo late leeftijd als de Nederlandse vrouwen. Dus je ziet gewoon het, die gezinnen zijn net zo groot of net zo klein net zo he, als Nederlandse gezinnen. Dus die groei die neemt gewoon, neemt gewoon af.


Tabel 1 geeft voor verschillende groepen het aantal kinderen dat autochtone en allochtone moeders krijgen -het zegt dus niets over of het kind zelf autochtoon of allochtoon is.
Het totaal aantal kinderen steeg vanaf 1996 eerst naar boven de 200 duizend om vervolgens te dalen naar 181 duizend in 2007 om dan weer iets te stijgen. Niet-westerse allochtone vrouwen kregen in 1996 nog 24 duizend kinderen. Dat aantal steeg snel naar net boven de 30 duizend in 2000 en is sindsdien ongeveer op dat niveau gebleven.

T

Het aantal kinderen dat Marokkaanse moeders kregen steeg naar 8200 in 2005 en is sindsdien gedaald met ruim 3%. Het hoogste aantal kinderen van Turkse afkomst was al veel eerder in 2000 met 6900. Sinds 2000 is het aantal kinderen met bijna 12% gedaald naar 6100 in 2008.

Het totaal aantal kinderen zegt niets over hoeveel kinderen een vrouw gemiddeld krijgt. Tabel 2 geeft het vruchtbaarheidscijfer (VC). De cijfers zijn zeer opmerkelijk. Het VC van de Nederlandse bevolking is gestegen van 1,53 naar 1,77 per vrouw. Dat is veel te weinig om de bevolking in stand te houden want daarvoor moet iedere vrouw gemiddeld 2,1 kind krijgen. Je zou misschien zeggen dat de stijging van het VC komt door allochtone vrouwen. Mis. Het zijn de autochtone vrouwen die hebben gezorgd voor de stijging -1,47 naar 1,78. Dit leidt automatisch tot een eerste opmerkelijke constatering:

In 2008 was het vruchtbaarheidscijfer van autochtonen HOGER dan van allochtonen.

Niet alle allochtonen zijn natuurlijk gelijk. Er zijn grote verschillen. Het VC van westerse allochtonen was in 2008 slechts 1,50, terwijl die voor niet-westerse op 1,93 ligt.
Het Marokkaanse VC is een van de hoogste van Nederland met 2,63 in 2008. Dat is echter een daling van 19% tov 1996 toen het nog 3,25 was.
Bij Turken is de daling helemaal bijzonder.  Van 2,32 in 1996 gedaald naar 1,75 in 2008 -onder dat van autochtonen dus. Een daling van 25%.

Alle verschillen tussen 1996 en 2008 in percentages staan in tabel 2 onderaan bij A.
De verschillen worden nog meer duidelijk als we kijken naar de twee onderste rijen. Deze cijfers geven het percentage verschil met het VC van de totale bevolking in 1996 en 2008. Goed is te zien dat de verschillen in VC tussen autochtonen en allochtonen snel verdwijnt.

De verschillen tussen de 1ste en 2de generaties is ook flink. De 1ste generatie –tabel 3- heeft behoorlijk meer kinderen dan de 2de. De 2de generatie lijkt steeds meer op de autochtone bevolkingsgroep. Het aantal vruchtbare vrouwen van de 1ste generatie niet-westers loopt terug en die van 2de stijgt. Dat zal een verdere daling in de toekomst geven van het VC.

Over de leeftijd van de moeders raadpleeg dit document van het CBS

Conclusie:
Kon Bijl van het SCP de al eerder geciteerde uitspraken doen? De cijfers laten duidelijk zien dat er niets mis is aan wat hij gezegd heeft.

Excel-file met alle berekening en links naar CBS-tabellen.

Update: 29-4
Ik heb tabel 1 aangepast en daar 1000tallen van gemaakt. Iets overzichterlijker.
In een grafiek ziet tabel 2 er zo uit:

Nederland op weg naar een eenheidsworst.

31 thoughts on “Zembla over Wilders. De feiten.

 1. Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  Feiten:
  In 1970 waren er (afgerond) 75 duizend moslims (de gastarbeiders).
  In 2010 zijn er (afgerond) 850 duizend moslims.

  Gemiddelde stijging:
  20 duizend per jaar.

  Iedere vijf jaar weer een stad Leiden erbij.

  (kijk eens dokter… zonder handen uh … spreadsheet…)

 2. vandyke

  Avatar van vandyke
  @Johanna Je bedoelt misschien de 2e generatie? De desbetreffende tabel van het cbs geeft alleen de eerste generatie. Als er een update komt met cijfers van 2009 dan zal ik eens kijken of ik die zelf kan genereren.

  @Ruud Je bent weer aan het zieken. Donder op van mijn blog.

 3. Ruud Zweistra

  Avatar van Ruud Zweistra
  @vandyke,
  Je presenteert op een ingewikkelde manier cijfers om één van de leugens van de Zembla-uitzending, "Er is geen grote hoeveelheid immigratie", te onderbouwen.

  Dat is sociologisch zieken.

  Ik weerleg de leugen met onweerspreekbare feiten.

  ls dat niet mag, hou je er geen blog, maar een kerkdienst op na.

 4. peterv

  Avatar van peterv
  ==Er is heel veel over de vorm gezegd en als ik de diverse reacties zo heb gelezen, was dat voor velen ook bepalend geweest voor de beoordeling van de inhoud. Ik wil het over de inhoud hebben. ==

  Nee dank u. Die uitzending is een typisch geval van vorm die het vervolgens onmogelijk maakt het nog over DIE inhoud te hebben. Ik ben ook acuut gestopt met doorlezen dra ik door had dat je naar de uitzending refereerde.

 5. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Wat maakt het uit, uit welk land opa en oma komen.
  Zodra iemand accentloos Nederlands spreekt, is het een Nederlander.
  Ik zou niet weten hoe ik een Nederlander aan zijn uiterlijk zou moeten herkennen.

  Of kinderen van moslims iets met het geloof te maken willen hebben, moet je maar afwachten.
  Waarschijnlijk voeren ze hun rituelen uit, en dat was het.
  Net zoals wij.

 6. alib

  Avatar van alib
  @Knuts
  Je bedoelt wellicht: zodra iemand het Nederlanderschap heeft verworven, is hij/zij een Nederlander. Dat accentloos Nederlands spreken lijkt me van geen belang.

 7. vandyke

  Avatar van vandyke
  Dank voor jullie reacties.

  @Helena Dank voor je kritiek. Ik ben zelf dol op grafiekjes, vooral die met veel kleurtjes. Ik was begonnen met een grafiek, maar heb hem niet geplaatst omdat ik hem niet erg overzichtelijk vond. Ik heb hem er alsnog toegevoegd. Tevens heb ik tabel 1 aangepast en er duizendtallen van gemaakt. Maakt het wat overzichtelijker.

  Nu wist ik wel dat de allochtone cijfers daalde en de autochtone stegen, maar dat die twee -nu al- bij elkaar waren gekomen verbaasde mij. Het is natuurlijk wel het vruchtbaarheidscijfer, maar dat komt niet uit de lucht vallen, vandaar dat ik tabel 1 ook heb gemaakt.

  Jammer Peterv

 8. Johan de Wit

  Avatar van Johan de Wit
  Leuke grafiekjes.
  Stel dat het allemaal waar, wat is dan de conclusie?

  Dat allochtonen een zwakker kwakje krijgen als ze hier naar toe komen? Dat ze minder nöken? Dat moeders de vrouw de broek wat steviger aanhoudt?

  Je hoeft toch niet met grafiekjes te gaan smijten om te zien dat er steeds meer niet-oorspronkelijke Nederlanders rondlopen op straat. Kijk gewoon eens naar buiten (of wandel eens door de stad)

  Ik zeg daarmee overigens helemaal niets over de vraag of dat wel of niet wenselijk is.
  Maar met dit soort punaisepoetserij is ook niemand geholpen.

  (ja, ja, dat, als het allemaal waar is wat hier beweerd, die meneer GW een jokje heeft gedaan…
  Foei, wie had dat nu gedacht van een politicus. lol).

 9. vandyke

  Avatar van vandyke
  Mihai Martoiu Ticu 28-04-2010 20:08
  Dus Wilders liegt.

  Het afgelopen jaar heb ik mij flink bezig gehouden met het cijfermatige gedeelte van migratie en andere aspecten van de demografie van allochtonen. Wat mij zo ontzettend verbaasd heeft is dat er zo weinig gepraat wordt op basis van betrouwbare cijfers.
  De methode van Wilders is om van alle allochtonen -en zeker de niet-westerse- moslims te maken. In die zin liegt hij. Ook is er sprake van allerlei theorieen die beweren dat moslims hierheen komen om ons te overspoelen. Als dat de reden is, waarom daalt dan het aantal kinderen per vrouw? Als er sprake is van massa-immigratie met dezelfde reden, waarom vertrekken van de mensen afkomstig uit ‘moslimlanden’ er dan drie op alle vijf die hier binnenkomen?

  Liegen? De waarheid niet vertellen zeker.

  Probleem is dat de meeste journalisten nu niet direct rekenwonders zijn. Cijfers hebben ze een hekel aan. Het resultaat zie je dagelijks.

 10. An van den burg

  Avatar van An van den burg
  Groningen, Friesland, Drenthe en Overijsel staan nog leeg. Daar kunnen verdeeld nog 1.000.000 mensen wonen!!!!

  An.

 11. vandyke

  Avatar van vandyke
  Dan wel een hoge snelheidslijn natuurlijk An.

  @Johan de Wit 29-04-2010 09:27
  Ik woon zelf in een buurt die een van de dichtstbevolkte van Nederland is, Het allochtonen percentage is geloof ik iets van 45. Misschien als ik de straat op ga -en ik zie veel allochtonen- dat ik zeg dat het aantal allochtonen is toegenomen. Als ik het echter echt wil weten dan ga ik naar cbs.nl en zoek het op.

  Voor heel Nederland heb ik opgezocht hoe groot het ‘probleem’ nu eigenlijk is. Waarom? Omdat door bepaalde groepen -ook door Wilders aangehangen- beweert wordt dat bv moslims hierheen komen met als enig doel om ons over te nemen. In die theorie past een hoog geboortecijfer. Ik heb cijfers gezien van 6 kinderen per moslima.

  Het dalend geboortecijfer bewijst 2 dingen:
  -De invasie/overheers theorieen kunnen naar de vuilnisbak.
  -Allochtonen lijken steeds meer op autochtonen.

 12. K.Kok

  Avatar van K.Kok
  Ruud Zweistra 28-04-2010 13:25
  Feiten:
  In 1970 waren er (afgerond) 75 duizend moslims (de gastarbeiders).
  In 2010 zijn er (afgerond) 850 duizend moslims.

  Gemiddelde stijging:
  20 duizend per jaar.

  Iedere vijf jaar weer een stad Leiden erbij.

  (kijk eens dokter… zonder handen uh … spreadsheet…)

  Verdorie Ruud, hoe doe je het toch;)

  Maar Ruud heeft wel gelijk, om te voorkomen dat de overlast die veroorzaakt word verminderd hebben diverse regeringen meegewerkt aan gezinshereniging.
  En om te zorgen dat de overlast met een hele grote O verder gaat maakt men op EU niveau al planning om er 50 miljoen bij te proppen.

  En om te laten zien hoe ver we al zijn met dader verering heeft men de vrouwen meppende pooier Murat Ordu maar vrijgelaten.

 13. trapja

  Avatar van trapja
  Niet helemaal onbekend dat vruchtbaarheidscijfer van niet-westers allochtonen afneemt. Ook niet echt verbazingwekkend. Leuke grafiekjes er bij. Maar welke leugen van Wilders wordt hiermee nu eigenlijk bewezen? @ o.a. Mihai Martoiu Ticu 28-04-2010 20:08

 14. JanB

  Avatar van JanB
  Dit soort cijfers moet je natuurlijk wel goed weten te interpreteren: het toverwoord is exponentiele groei, oftewel, het verschil tussen 1.93 kind per vrouw en 1.77 is groter dan het lijkt.

  Stel dat je nu x aantal autochtonen en y aantal Marokkanen hebt, dan heb je over 3 generaties (1.93y/2)^3 = 0.9y Marokkanen en (1.77x/2)^3 = 0.7x autochtonen, dan is het aantal Marokkanen dus met 29% toegenomen t.o.v. het aantal autochtonen. Natuurlijk ga je er dan wel vanuit dat er weinig vermenging plaatsvindt en is het de vraag hoe lang je een familie nog Marokkaans kunt noemen.

  Het blijft uiteindelijk koffiedik kijken omdat je de vruchtbaarheidscijfers van de toekomst niet kunt voorspellen en je zal vast wel vraagtekens kunnen plaatsen bij de definitie van "alllochtoon" die het SCP hanteert (maar dat werkt natuurlijk twee kanten op), maar ik wil maar zeggen dat je bij dit soort dingen altijd aan exponentiele groei moet denken.

 15. vandyke

  Avatar van vandyke
  Dank voor jullie reacties.
  @JanB Je hebt natuurlijk gelijk,maar bij een VC van 1,93 -het is het cijfer van niet-westers, Marokkanen is hoger- daalt ook de niet-westerse bevolking op termijn.
  Het maakt echter een enorm verschil of het VC 1,93 of 6 is, zoals vaak wordt beweerd.

  VC toekomst bepalen is koffiedik kijken, maar toch wel wat minder dan bijvoorbeeld die van het CPB betreffende de economie. De daling van het VC van allochtonen is al lang geleden voorspeld door demografen en dat draait niet zomaar om lijkt mij zo. Bovendien hebben we te maken met een tweede generatie en die lijkt helemaal op autochtonen.

 16. JanB

  Avatar van JanB
  @vandyke

  Ik wou maar zeggen dat het een groter verschil is dan het lijkt. Ik heb net het cijfer van alle niet-Westerse allochtonen gebruikt, dat daalt inderdaad, maar als je alleen naar de Marokkanen kijkt valt het wel mee met die daling. Als het cijfer nu op 2.95 zit, over 25 jaar op pak em beet 2.0 en over 50 jaar op 1.77, terwijl het bij autochtonen al die tijd 1.77 blijft dan heb je over 50 jaar 30% meer Marokkanen en 30% minder autochtonen. Niet echt een tsunami maar wel een sterke toename. Als het cijfer boven de 2.0 blijft gaat het heel hard: om een bevolking binnen twee generaties te verdubbelen heb je "slechts" een cijfer van 2.5 nodig. In het "horrorscenario" (no offense) dat het cijfer 2.95 blijft hebben we over twee generaties 3.2 maal zoveel Marokkanen.

  Een cijfer van 6 is natuurlijk onzin, zelfs de Gazastrook en Bangladesh halen dat niet, en die hebben toch regelmatig een verdubbeling van hun bevolking ondergaan de afgelopen decennia.

  Misschien moeten we wel een kanttekening plaatsen: er zijn misschien juist minder geboortes onder niet-Westerse allochtonen omdat het importeren van bruiden wordt tegengegaan en de migratie beperkt wordt (door andere rechtse partijen), dus dan kun je niet helemaal zeggen dat Wilders (of de rechtse partijen) ongelijk heeft omdat de "tsunami" er wel zou komen als we de migratie niet meer beperken.

 17. vandyke

  Avatar van vandyke
  @JanB dank voor je bijdrage.

  Over je laatste allinia: Ik heb dat overwogen of dat zo is. Voordat ik aan dit stuk begon was ik namelijk een stukje aan het schrijven over immigratiehuwelijken. Ik ben daar nog niet helemaal uit, maar ik heb er wel genoeg over gelezen en naar cijfers gekeken om te denken dat het effect niet heel groot is.
  De daling van importbruiden vond al plaats ruim voordat Verdonk met haar maatregelen kwam. Gelijktijdig zag een stijging van het aantal huwelijken van allochtonen -van gelijke herkomst- die al in Nederland woonden.
  Marokkanen zijn in de cijfers een beetje een uitzondering.
  Een andere uitzondering zijn de Somaliers (die niet in de tabel van het CBS staan, maar wel in documenten van het CBS) die een VC hebben van 4!

 18. JanB

  Avatar van JanB
  Ach ja, ook bij de Somaliers zal het VC uiteindelijk weer dalen, aan de andere kant zou onze maatschappij ook al dratisch veranderen als pak em beet 25% van de bevolking Moslim was, dus de waarheid ligt een beetje in het midden. Wilders heeft ongelijk als hij zegt dat er straks alleen nog maar Moslims zijn en zijn tegenstanders hebben ongelijk als ze zeggen dat er niets verandert (het aantal Moslims neemt wel degelijk toe, de groei gaat steeds minder hard maar blijft nog wel een tijdje hoger dan die van de niet-Moslims, er zullen dus in de toekomst meer Moslims in Nederland zijn, dat staat vast).

 19. vandyke

  Avatar van vandyke
  @ JanB 29-04-2010 17:51 eerste stukje

  Je cijfer van 2,95 VC voor Marokkanen komt uit tabel 3 en die gaat over alleen 1ste generatie.
  1ste en 2de samen staat in tabel tabel 2 en is 2,63. Oftwel 0,32 minder. Het aantal kinderen van 2e generatie moeders bedraagt 25% van beide generaties samen. Er is geen VC-cijfer voor de 2e generatie moeders, maar dat is heel laag en lijkt dan inderdaad op die van autochtonen.
  De betekenis van 1ste generatie moeders wordt snel minder door de stijging van het aantal 2e generatie moeders.

  Wilders wil een immigratiestop van alle ‘moslimlanden’ . Je pikt met Marokkanen één groep eruit. Waarom niet Turken? Of Iraniers? De laatste met een VC nog lager.
  Als Marokkaanse migratie het enige probleem is, waarom dan alle moslimlanden verbieden?
  Dan lijkt het op een gelegenheidsargument.

  Een cijfer van 6 is natuurlijk onzin, zelfs de Gazastrook en Bangladesh halen dat niet, en die hebben toch regelmatig een verdubbeling van hun bevolking ondergaan de afgelopen decennia.
  Ha,ha. Ik heb juist een boek gelezen van demograaf Theo Engelen waarin hij aanhaalde dat Limburgse boerinnen een eeuw geleden gemiddeld 8 kinderen kregen. Het kan dus wel, maar je moet gewoon je best doen.

 20. 7x.nl Inzicht

  Avatar van 7x.nl Inzicht
  Wilders heeft het niet over de groei van het aantal niet-westerse allochtonen, maar vooral over de groei van het aantal moslims. Dat vind ik persoonlijk ook interessanter, ik ben niet zo’n linkse racist met een obsessie voor allochtonen.

  Helaas beschikken we hier niet over directe cijfers, al is er wél een getal bekend van het aantal jongetjes dat een besnijdenis ondergaat: ongeveer 15.000 per jaar in 2003. Als we dit aantal verdubbelen om het aantal moslimkinderen per jaar te krijgen komen we uit op 30.000.
  Dit is ongeveer 15% van het totale aantal in Nederland geboren kinderen in 2003.

  Het aantal moslims in Nederland bedraagt volgens het CBS ongeveer 800.000 (als dat getal klopt, ik denk persoonlijk dat het aan de lage kant is).
  Dat is om en nabij 5% van de Nederlandse bevolking, 16 miljoen.
  Als deze 5% van de bevolking verantwoordelijk is voor 15% van alle kinderen betekent dat dat het geboortecijfer van moslims ongeveer 3x zo hoog is als dat van de gemiddelde Nederlander.

  Eenn tweede interessante statistiek is het aantal moslims onder de immigranten minus de terugkerende Nederlanders. Het totaal aantal van deze groep is 70.000, van deze groep zijn er plm. 15 000 moslim.
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=60032
  Ongeveer 500 niet-moslims bekeren zich per jaar tot de islam, een onbekend maar hoog aantal moslims verlaat de islam. Om voor de hand liggende redenen (o.a. kans moord op afvallige murtadd door de familie of overtuigde moslims) houden deze mensen zich meestal stil maar dit aantal ligt vermoedelijk (schatting van christelijke kerkgenootschappen) op ongeveer duizend per jaar.
  Als we de sterfte onder moslims op ongeveer 2000 per jaar stellen (de eerste generatie gaat nu pas met pensioen, het grootste deel is nog zeer jong) betekent dit dat er per saldo per jaar zo ongeveer 15 000 plus 30 000 minus 2 000 is 43 000 moslims bijkomen. Dus dat het aantal moslims per jaar met zo’n (43 000 / 800 000 * 100%) is 5,5% toeneemt.

 21. vandyke

  Avatar van vandyke
  @ JanB 29-04-2010 19:25

  Het aantal moslims zal stijgen, absoluut, maar een waarheid in het midden??? Wilders ondersteund de ‘Eurabie-theorie’.
  In een parallelle discussie op nujij.nl over dit stuk heb ik aan iemand geschreven:

  @13 Oh nee? Het is bv onderdeel van de Eurabie-theorie. ‘De groei van de moslimbevolking in Europa door natuurlijke aanwas (hoge geboortecijfers) wordt ook gezien als een onderdeel van deze strategie: "outbreeding the enemy"’.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurabia

  Wilders is een aanhanger. Zoek maar uit:
  http://www.google.nl/#hl=nl&lr=&ei=hGfZS8yOFYKK
  Alles met als doel om de autochtone bevolking angstig te maken.

  25% Tja. Ik heb meegewerkt aan een blogpost op geencommentaar.nl http://www.geencommentaar.nl/index.php/2009/06/29/wanneer-is-nederland-20-procent-moslim-u
  Je moet al erg je best doen om 20% te halen.

 22. vandyke

  Avatar van vandyke
  @ 7x.nl Inzicht 29-04-2010 19:46
  Het aantal moslims bepalen door de besnijdenissen te tellen?
  Over de VS heb ik gelezen dat 70% van de jongetjes wordt besneden. Heeft de VS dan 70% moslims?

 23. JanB

  Avatar van JanB
  Bedenk me net dat ik wel heb aangenomen dat er geen nieuwe Moslimmigranten meer bijkomen in mijn berekeningen, dat heeft volgens mij iedereen hier gedaan en als het percentage van de migranten dat Moslim is hoger is dan het huidige percentage van de bevolking dat Moslim is (en het is 8 keer zo hoog volgens dit stukje: http://www.geencommentaar.nl/index.php/2009/06/29/wanneer-is-nederland-20-procent-moslim-u , ook dat stuk houdt geen rekening met migranten) dan moet je die mensen er ook weer bij optellen en dat betekent dan ook weer verse 1e generatie moeders, enz…

  Tenslotte: aangezien Ruud wel degelijk gelijk heeft als hij zegt dat het aantal Moslims van 75.000 naar 800.000-1 miljoen is gegaan in 40 jaar zou dit ook weer kunnen gebeuren als nu de grenzen weer opengingen. Ik geloof dat ironisch genoeg, het nu wel met de Moslimaanwas meevalt juist doordat Nederland minder mensen toe laat. Het ging tussen 1970 en 2010 ook vooral d.m.v. migratie en niet door geboortes.

  "Ha,ha. Ik heb juist een boek gelezen van demograaf Theo Engelen waarin hij aanhaalde dat Limburgse boerinnen een eeuw geleden gemiddeld 8 kinderen kregen. Het kan dus wel, maar je moet gewoon je best doen."

  Ik denk dat de kindersterfte toen ook wel iets hoger lag, dus dat kun je niet vergelijken met nu. Tegenwoordig is de kindersterfte in Gaza lager dan die in een Limburgs gehucht 100 jaar geleden.

  Men heeft trouwens ook wel een mooie uitschieter gekozen met 2008: het geboortecijfer onder autochtone vrouwen schiet omhoog in dat jaar, maar dat kan in 2009 weer net zo goed 10% lager zijn geweest, zoals in 2005.

 24. vandyke

  Avatar van vandyke
  @janB
  Bedenk me net dat ik wel heb aangenomen dat er geen nieuwe Moslimmigranten meer bijkomen in mijn berekeningen, dat heeft volgens mij iedereen hier gedaan en als het percentage van de migranten dat Moslim is hoger is dan het huidige percentage van de bevolking dat Moslim is (en het is 8 keer zo hoog volgens dit . http://www.geencommentaar.nl/index.ph ook dat stuk houdt geen rekening met migranten) dan moet je die mensen er ook weer bij optellen en dat betekent dan ook weer verse 1e generatie moeders, enz…

  Uiteraard is het % van de bevolking dat moslim is lager dan dat van de immigranten, maar het percentage moslims dat immigreert ligt lager dan het percentage moslims van het herkomstland (juist niet moslims trekken weg).

  Het stukje dat heeft volgens mij iedereen hier gedaan begrijp ik niet. In mijn stuk staat het niet in iedere geval. Het aantal niet-westerse kinderen ligt stabiel op 30.000. Bij Turken en Marokkanen daalt het. Somaliers emigreren weer.

  Het stuk van geencommentaar houdt wel degelijk rekening met migratie: 16.000 worden er toegevoegd, terwijl het werkelijke totale migratiesaldo uit moslimlanden van de afgelopen jaren beneden nul was.
  8x zo hoog is voor niet-westerse immigranten. Niet voor alle migranten.

  Men heeft trouwens ook wel een mooie uitschieter gekozen met 2008:het geboortecijfer onder autochtone vrouwen schiet omhoog in dat jaar, maar dat kan in 2010 weer net zo goed 10% lager zijn geweest, zoals in 2005.
  Wat bedoel je met ‘men’? En wat bedoel je met ‘gekozen’? Het is gewoon het laatste jaar dat beschikbaar was.

  Uiteraard kan het VC weer dalen en dat is zelfs heel waarschijnlijk gelet op de economische crisis. 2008 was 1,78 en 2005 1,68. Dat was dus een kleine 6% lager. 2007 was een economisch uitstekend jaar en vandaar een hoger VC in 2008. Een stijging van 0,07 tussen 2007 en 2008 is flink, maar niet uitzonderlijk. Ondanks de economische voorspoed bleef het VC van niet-westerse allochtonen gelijk. Dat gelijkblijven is dus eigenlijk een daling.

  Over de onzin van Ruud: er is geen sprake van een jaarlijkse stijging van het gemiddelde van pakweg 20.000 ieder jaar. Dat weet Ruud natuurlijk ook wel. Hij is een trol, maar niet dom.
  Natuurlijk zijn de beperkende maatregelen van belang geweest en dat zijn ze nog steeds. Lees mijn volgende blogpost maar over een paar dagen.

Leave a Reply