Pas op: De Mohammed Tsunami!!

Er worden zoveel kinderen geboren met de naam Mohammed dat Mohammed binnenkort de eerste plaats inneemt op de ranglijst van meest voorkomende namen in de grote steden. Het bewijs van dat ‘ze’ ons helemaal overnemen is daarmee geleverd.

Groot alarm was het vorig jaar midden in de komkommertijd.  De Daily Telegraph begon er mee –samen met de claim dat in 2050 20% moslim is in Europa– en dat werd natuurlijk direct overgenomen door Elsevier en zelfs de Volkskrant besteedde aandacht aan een gedeelte van het artikel.
Het was zelfs zo belangrijk voor de PVV dat er Kamervragen over werden gesteld:

‘…waarom zwijgt u hier steeds over en bagatelliseert u op laffe politiek correcte wijze de gevolgen van de islamisering van Nederland en Europa?’, schreven Wilders en Fritsma.

Dan moet er echt wel wat aan de hand zijn want de PVV vroeg direct om een immigratiestop uit moslimlanden en dat doen ze niet zomaar, zoals wij allemaal wel weten.

De Elsevier deed nog een ‘onderzoek’ daarna, waaruit bleek dat het allemaal nog erger was met die Mohammed-baby’s.

Ondertussen zijn we bijna weer een jaar verder en zijn cijfers bekend van de babynamen 2009. Is het nodig om de zandzakken vast te gaan vullen tegen de tsunami? Moet er permanente dijkbewaking worden ingesteld? Houd u vast: het aantal keren dat de naam Mohammed in 2009 meer werd gegeven dan in 2008 was ongeveer 23. Nee, niet 23 duizend, niet 23 honderd en ook niet 230, maar 23. Tussen 22 en 24 in. Toegegeven: het kunnen er een of twee meer of minder zijn, maar komt doordat er nogal wat varianten zijn van de naam.

Hoeveel kinderen nu Mohammed worden genoemd doet er niet toe als je wilt kijken naar de groei van het aantal moslims in Nederland. Wat daarvoor wel interessant is te weten hoeveel moslimbaby’s er jaarlijks worden geboren. Dat kunnen we echter niet precies weten want Nederland registreren geen religie (meer) in de basisadministratie (bevolkingsregister). Het CBS houdt wel permanent enquêtes en daardoor weten we dat er ongeveer 850 duizend (5,2% van de bevolking) moslims zijn in Nederland.
Wat we ook weten is hoeveel kinderen moeders van Turkse en Marokkaanse herkomst krijgen. Op grond van die gegevens heb ik berekend dat in 2008 er een 16,5  duizend moslimbaby’s zijn geboren oftewel 9% van het totaal aantal baby’s van 185 duizend.

Als nu het vruchtbaarheidscijfer en de samenstelling van de moslimbevolking gelijk zou zijn aan het totale gemiddelde van de gehele bevolking, dan zouden er niet 16,5 maar 9,5 duizend zijn geboren. Het verschil van 7 duizend wordt voor een derde (2200) verklaard door het hogere (ongeveer 25%) vruchtbaarheidscijfer en voor tweederde (4800) doordat de gemiddelde leeftijd van de moslims lager is dan die van de autochtone bevolking en dus verhoudingsgewijs meer vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben.

Uiteraard is de berekening maar een schatting, maar omdat driekwart van onze moslims uit Turken en Marokkanen bestaat zullen de echte cijfers, denk ik, niet veel verschillen van deze.
Door de dramatische daling van het vruchtbaarheidscijfer van allochtonen, er allang geen sprake meer is van massa-immigratie -en (dus) de moslimbevolking vergrijst- zal het aantal moslims niet verder stijgen naar een 8% van de bevolking in 2050. Dat is niet mijn berekening maar de schatting van het NIDI. Mensen die er dus echt verstand van hebben.

Conclusie:
Het hele verhaal van de Mohammed-namen is complete onzin. Het was alleen maar bedoeld om angst te zaaien: ‘ze nemen ons helemaal over’. En, zoals wel vaker, boekten ze groot succes met hun bangmaakverhalen.

Excel-bestand met mijn berekeningen en links naar relevante tabellen CBS en lijsten babynamen.
Een eerdere blogpost ,bij Geencommentaar.nl, van mij over Mohammed-namen.

Links naar verwante artikelen in mijn eigen blog:
Cijfers autochtone en allochtone baby’s.
‘Massa-immigratie’ uit moslimlanden.

Andere links:
Prognose aantal moslims in 2050 NIDI.
Wanneer heeft Nederland 20% moslims?

Over het Volkskrantartikel en de 20% moslimclaim in 2050

22 thoughts on “Pas op: De Mohammed Tsunami!!

 1. kwaluk

  Avatar van kwaluk
  Leuk stukje hoor. Blijft overeind dat het nog steeds als niet politiek correct wordt ervaren als je zegt dat de immigratie voor problemen zorgt. Het voordeel is dat als je iets ontkent je er ook niets aan hoeft te doen. En zo gaan we vrolijk verder in Nederland.

 2. vandyke

  Avatar van vandyke
  Ruud opnieuw je bijdrage verwijderd en opnieuw een ban uitgedeeld.

  Annamarie, tja maar daar gaat het niet over. Als je daar over wilt schrijven dan kan dat natuurlijk op je eigen blog. Als je dat gedaan hebt stuur me dan een mailtje dan kom ik even kijken.

  Wij hebben problemen bij bepaalde groepen jongeren en immigratie is een heel breed iets. Wie bedoel je dan?

 3. Wattman

  Avatar van Wattman
  Uitstekend blog! Dit is het onderzoek dat alle ongenuanceerde kletspraat naar het rijk der fabelen verwijst. Keurig met bronvermelding en controleerbare gegevens, super!

  Ik maak er meteen een opdracht van voor mijn studenten. Ben ik weer klaar voor morgen 😉 Thx!

 4. Wattman

  Avatar van Wattman
  Tweedejaars geschiedenis. Ik zal zien wat ik kan doen. Maar verplicht reageren op blogs of forums wil ik liever niet enscèneren. En jij ook niet, geloof me…

  Naast een aantal brave meisjes van D66 en een aantal anargistiese jongens zitten er ook een stevige club rechtse ballen tussen. En die wil ik hier liever niet loslaten, if you catch my drift…

 5. antoinette duijsters

  Avatar van antoinette duijsters
  Heel goed, dat er een groep is die de boel verziekt, wil niet zeggen dat alle immigranten van kwade wil zijn.

 6. vandyke

  Avatar van vandyke
  Veel dank voor de reacties.

  @Smokey Wat dacht je vroeger van Jan bijvoorbeeld. Ik had er drie in mijn klas zitten. Kleine Jan, Grote Jan, Malle Jan, Lange Jan, Bolle Jan, Jan Hagel enzv. enzv. Je verzint er maar wat bij.

  @Wattman asjeblief niet zeg verplicht reageren, maar als ze inhoudelijk kritiek hebben, vrijwillig, graag. Ik ken ook rechtse figuren die inhoudelijk kritiek kunnen geven. Kijken of zij het ook kunnen. Mochten ze dat niet willen en toch stukken produceren dan kunnen ze die ook mailen naar mij: vandyke adje stukkiefietsen.com.
  Overigens kom ik deze week nog met een artikel dat de immigratiegeschiedenis beschrijft van de afgelopen vijftig jaar.

  @Elsje Mooi verhaal die link van je. Meteen echter weer de reacties van bepaalde typen die het verhaal weer bederven.

  @Ina Dat je dat nog weet! Ik was op zoek naar reacties op dat DT artikel en kwam toen op jouw blog uit. Maar daar hebben wij niet kennisgemaakt, Dat was op het blog van Jan Plezier, waar we gezamelijk gehakt maakten van zijn verdediging van de DT: http://vkblog.nl/bericht/273165/Moslims_wel_degelijk_20_%25_in_2050 en dit artikel http://vkblog.nl/bericht/273416/Hoe_betrouwbaar_is_het_CBS_eigenlijk%2C_als_het_om_Moslims_gaat

 7. P.H.M. van de Kletersteeg

  Avatar van P.H.M. van de Kletersteeg
  Dan ga je toch wel voorbij aan het gegeven dat de koning van marokko een lijst met namen heeft gegeven die voor een marokkaan acceptabel zijn, en adt als er een kind wordt geboren in NL, dat de ouders daaruit mogen kiezen.
  En geen nederlandse naam is toegestaan, want dan krijgt het kind problemen als hij met zijn tweede paspoort naar marokko gaat.

  het meest twijfelachtige daarin is dat de nederlandse gemeente ambtenaren daarin meewerkten, en dus werkten voor de marokkaanse staat, terwijl ze door den haag betaald worden.
  En ruim.

  Wat dat betreft is er directe invloed van een moslim land op nederlandse wetgeving en uitvoering ervan
  laakbaar.

  Kijk en deze kleine dingetjes maken deel uit van de islamitisering die toch wel een realistisch gevaar is
  En Ruud bannen is een zwakte bod; zijn bijdragen zijn altijd correct

 8. helena

  Avatar van helena
  heel goed!
  mohammed de eerste mohammed de tweede etc.. t/m mohammed de 23e…:-)

  tjessus, 23 meer Mohammed’s maar tov 2008?
  volgend jaar alle nederlanders (autochtonen dan) hun kind mohammed noemen! Alleen maar om Wilders cs te pesten…:-)
  (alleen is mohammed niet zo’n leuke zq mooie naam vind ik zelf). Dan maar iets anders verzinnen.

 9. ron rozen

  Avatar van ron rozen
  @Nan Dyke
  Volgens mij ben je gewoon DOODSBANG dat de moslims Nederland overnemen en stel je je zelf gerust door allerlei berekeningen dat het aantal Moslims "maar" 8 % zal uitmaken van de Nederlandse bevolking.
  Jij vind dat de mensen in Tietjerkstradeel zich maar aanstellen met hun protesten tegen de komst van een derde moskee in hun dorp.

 10. Katie

  Avatar van Katie
  Het aantal keren dat een kind Mohammed wordt genoemd zegt natuurlijk niks over het aantal
  allochtone kinderen dat geboren wordt. Ook bij Marokkanen zijn er trends in namen. Zo noemen zij hun zonen Nassim, Samir,Oulad, Ali, Driss, Youssef,Anil, Rachid etc etc.
  Mohammed is daar nu ouderwets net als Jan hier.

 11. vandyke

  Avatar van vandyke
  Dank voor jullie reacties.

  @Kletersteeg. Ik heb in het eerste artikel over deze zaak, zie de link in dit stuk, al gehad over de verplichtte namen. Ik begrijp overigens niet wat je bedoelt met ‘ik ga voorbij aan’. Wat mis ik dan?

  @Helena inderdaad maar niet doen. Nu krijgt 10% van de kinderen de naam Mohammed. Lijkt mij wel genoeg.

  @Ron Rozen. Ik wil dat geen enkele godsdienst Nederland overneemt. Als iemand op leeftijd, afkomstig van de Veluwe, weet ik maar al te goed hoe het is om onder de knoet van een geloof te leven. Dat nooit meer.
  De berekening van 8% komt niet van mij maar van het NIDI.
  Over het bouwen van moskeeen heb ik het helemaal niet.

  @Katie Is natuurlijk zo en dat maakt het zo merkwaardig dat het zo’n punt werd.

 12. Sasha Berkman

  Avatar van Sasha Berkman
  Wilders aanhangers worden klaarblijkelijk pisnijdig van de waarheid….

  Annemarie zou je voortaan kunnen waarschuwen dat we direct op een propaganda van die walgelijke wilders komen als je een link plaatst. Ik persoonlijk wordt namelijk misselijk van de walgelijke Hitleriaanse angst- en haat verhalen die dat figuur keer op keer uit slaat. Zijn achterban is het grootste probleem voor dit land en niet de moslims.,

 13. Sasha Berkman

  Avatar van Sasha Berkman
  P.H.M. van de Kletersteeg : Ruud zijn bijdrages zijn altijd correct? Ik loop hier nog niet lang rond maar het is vaak pure bruine drek tot en met historisch revisionistische praatjes die hij uit slaat. Een echte rechtse leugenachtige azijnpisser zo gezegt. een fascistische agitator zou je ook kunnen zeggen.

 14. Florac Bosch

  EDIT vandyke

  Sorry beste Victor Leman, Florac Bosch, S. Leobergen, A. Thores, Lidya Dekker. N. Korse. S. Ellen Krans
    
  Mijn blog is er niet om kilometers van elders gekopieerde tekst te dumpen. Als er op of aanmerkingen zijn op mijn artikel dan zijn jullie van harte welkom. Ik heb die echter niet in jullie tekst kunnen vinden.

 15. Donutz

  Ik voel de druk op voor de naam “Ohgohnietweerdiebabynamenwateenonzin” te gaan of “Alsweallekindertjesnugeertnoemendanisereenpvviseringzodatnederlandnederpandblijftvoorhenkeningrid”. Zal de boodschap dan aankomen bij de pers?

  Mogelijk wel wat lastig bij het invullen van belastingpapieren…

Leave a Reply