De baby-tsunami: hoeveel kinderen krijgen allochtonen? Update 2009

Belangrijkste conclusie: allochtonen krijgen nu gemiddeld net zoveel –of zelfs iets minder- kinderen per vrouw als autochtonen.

Van dit artikel is er een update:

In twee eerdere artikelen 1) heb ik beschreven hoeveel baby’s allochtonen krijgen t/m 2008. Er zijn nu cijfers over 2009.

Onderstaand figuur geeft een totaal beeld over het aantal kinderen per vrouw, het zogenaamde vruchtbaarheidscijfer (VC) 2)

 


Gemiddeld moet een vrouw in haar vruchtbare periode iets meer dan twee kinderen krijgen om de bevolking op peil te houden. Iets meer dan twee omdat er iets meer jongetjes worden geboren en er vrouwen overlijden voor het einde van hun vruchtbaarheid. Een VC van 2,1 houdt de bevolking –in de westerse wereld- in stand.
In de grafiek is die 2,1 met een steep-stippellijn aangegeven. Het is duidelijk dat alle hier weergegeven groepen –op de Marokkaanse na- beneden die grens zijn gezakt. De Nederlandse bevolking was al in 1973 onder water (CBS). Zonder immigratie zal de bevolking uiteindelijk onherroepelijk dalen.
De grafiek maakt zo al duidelijk dat Nederland op weg gaat naar een grote eenheidsworst. Ook de VC van Marokkanen zakt snel en over een paar jaar zitten ze beneden de 2,1.
Onderstaande tabel geeft de cijfers:

In 1996 was het VC van de bevolking nog 1,53. In 2009 was die met een zesde gestegen naar 1,78. Die stijging komt geheel door de autochtone bevolking. Het VC van de allochtone daalde en dat is voornamelijk de schuld van de Turken en Marokkanen.
Het Turkse VC daalde met meer dan een kwart en het Marokkaanse met een vijfde. Dat zijn spectaculaire veranderingen.
Suriname en de Nederlandse Antillen volgen aardig de autochtone bevolking.
Het VC van de niet-westerse bevolking is gedaald naar 1,91 en die van de westerse is iets gestegen naar 1,52 en dat is natuurlijk helemaal laag.
De autochtone bevolking heeft nu een VC van 1,80 en die is nu zelfs iets hoger dan die van de allochtone bevolkingsgroep met 1,76. Zeer opmerkelijk.

Een tabel met het vruchtbaarheidscijfer van de eerste generatie kunt u hier vinden.

Figuur 37_2 geeft het aantal kinderen die zijn geboren.

Een tabel met de cijfers met de overige groepen kunt u hier downloaden.
Het aantal kinderen van autochtonen daalde van een piek in 2000 van 159.000 met maar liefst 24.000 naar 134 duizend in 2007 en lijkt zich nu te stabiliseren. Die val was niet onverwachts en voert terug tot de jaren zestig met de uitvinding van de pil en een generatie (babyboom) die bedacht dat er nog wel andere dingen in de wereld te doen waren dan kinderen krijgen. Het gevolg zie je nu in het aantal kinderen.

Conclusie:
Het verwachtte patroon zet zich door: allochtonen lijken steeds meer op autochtonen. Turkse vrouwen krijgen per vrouw nu zelfs minder kinderen dan autochtonen.
Allochtone vrouwen krijgen nu gemiddeld net zoveel of nog minder kinderen dan autochtone.

Als je deze cijfers ziet dan vraag je je toch in ernst af hoe mensen in hemelsnaam in theorieën kunnen geloven dat moslims door middel van gigantische geboortecijfers de ‘vijand’ –dat zijn wij dus- zou overspoelen – “outbreeding the enemy”.  En het zijn niet de minste die dat geloof aanhangen.

Alle mensen die zo te keer gaan tegen allochtonen zouden toch eens moeten beseffen dat onze toekomst er slecht uitziet zonder de allochtone baby’s die nu worden geboren: we kunnen niet zonder ze.

Niet-westerse geboorten maken nu een zesde uit van het totaal aantal geboren baby’s. Het CBS verwacht dat in 2020 dat een achtste zal zijn.  Nu is voorspellen van dat soort zaken in de toekomst geen koffiedik kijken, het is wetenschap, maar de onzekerheden zijn groot.
Ik ben bijvoorbeeld benieuwd of de recente –en inmiddels weer gedaalde- toestroom van Irakezen en Somaliërs misschien wel een klein geboortegolfje bij de niet-westerse allochtonen zal geven. Over een jaar weten we meer.

Niettemin weten we al jaren dat de 2e generatie veel minder kinderen krijgt dan de eerste en dat die eerste generatie steeds minder belangrijk wordt door de verminderde immigratie.

Alle cijfers komen van het CBS.

1) Alweer een ‘Eurabie’ mythe ontkracht: de ‘baby-tsunami’ en Zembla over Wilders. De feiten.
2) Het vruchtbaarheidscijfer is het gemiddeld aantal kinderen dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgen –dus inclusief de vrouwen die geen kinderen krijgen. De berekening is zo dat de invloed van een ongelijke leeftijdsverdeling binnen een groep zoveel mogelijk wordt gecorrigeerd.

24 thoughts on “De baby-tsunami: hoeveel kinderen krijgen allochtonen? Update 2009

 1. De Stripman

  Avatar van De Stripman
  Dat zijn verhelderende cijfers. Hopelijk kunnen ze de mensen overtuigen die menen dat allochtonen zich niet aanpassen zo en door een ongeremde toename een gevaar voor de autochtone Nederlander vormen.

  Tussen de regels door meen ik te lezen dat je een krimp van de bevolking een probleem vindt. Dat is het niet, het is juist een zege. Er zijn op Aarde onvoldoende middelen om een almaar groeiende bevolking te voeden. Daarom is het alleen maar te hopen dat het geboortecijfer blijft dalen en niet alleen in ons deel van de wereld.

  We moeten dan wel even van het idee af dat de economie altijd moet groeien. Maar dat is een kleinigheid…;o)

 2. vandyke

  Avatar van vandyke
  Dank voor de reacties.

  @De Stripman Ik ben ben ook ambivalent tov bevolkingsgroei, maar wat is teveel? In ieder geval gaat Nederland een economische ramp tegemoet zonder allochtonen. Misschien zou een streven van het houden van de bevolking op ongeveer het huidige aantal misschien wenselijk zijn.

  @őszibarack Als het opdroogt dan verzint hij wel weer wat anders: takiyya.

 3. johanna_nouri

  Avatar van johanna_nouri
  Vanuit het perspectief ‘wie gaat straks de pensioenvoorziening betalen?’ is dat dalende kindertal in combinatie met een toenemend aantal ouderen natuurlijk wel een flink probleem.

 4. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Stripman :
  Je antwoord is een beetje kinderlijk.
  De wereld in het klein ziet er ongeveer zo uit :
  2 Mensen krijgen 2 kinderen, die zelf ook weer 2 kinderen krijgen. Steeds een jongetje en een meisje.
  Het jongetje verdient de kost, het meisje werkt, doet het huishouden, zorgt eerst voor de kinderen en later voor de ouderen. Door de vooruitgang gaan die ouderen steeds langer leven en steeds meer zorg nodig hebben. Het meisje kan niet overal tegelijk zijn : werken voor de pensioenpremies en de gezondheidszorg, haar eigen ouders verzorgen en ook nog die van de buurman. Dus daar gaat het straks fout.

  Het is maar de vraag of minder mensen minder vervuiling betekent. In de jaren 70 was het hier beslist niet schoner.

 5. De Stripman

  Avatar van De Stripman
  @ Knutselsmurf: De wereld is groter dan Nederland. Een doorgaande groei van de wereldbevolking betekend uitputting van de natuurlijke hulpbronnen. Als we doorgaan met groei, van consumptie, welvaart en bevolking hebben we over een tijdje 2 planeten nodig.

  We zullen onze prioriteiten bij moeten stellen. Geen groei, maar krimp.

  Waar is trouwens het jongetje in jouw voorbeeld ? Als hij wat minder carrière maakt kan hij ook meehelpen met opa en oma verzorgen…;o)

 6. Timmerark

  Avatar van Timmerark
  Mooi! Belangrijke cijfers.

  En even mooi, een fatsoenlijke ‘battle’ tussen:

  De Stripman en de knutselsmurf. Dit VK Blog is waarlijk een Ark. Waar zelfs narrige kabouters welkom zijn.

 7. Zelf Reflectie

  Avatar van Zelf Reflectie
  Ik kende de cijfers, heeft zelfs het journaal gehaald.

  Natuurlijk zal extreem-rechts hier geen aandacht aan besteden. Immers, het past niet in hun straatje. Zo gaat dat met propaganda, de waarheid is van ondergeschikt belang. Het gaat om het werven van meelopers via hun onderbuik, cijfers spelen daarbij geen enkele rol. Zeer waarschijnlijk (99%) worden dit soort cijfers als propaganda van de tegenpartij beschouwd. Het is daarom de vraag of je blog voor dit soort mensen wel van nut is. Dit verzin ik ook niet, dit is ook één van de uit WO2 (empirie, werkelijkheid) te trekken lessen.

  Desondanks, aanbevolen.
  (baat het niet dan schaadt het ook niet)

 8. vandyke

  Avatar van vandyke
  @Zelf Reflectie Wat helpt dan wel? Wat wordt niet als propaganda beschouwd als het niet past in de eigen ideeen? Dat dit land nog te redden is heb ik al opgegeven, maar helemaal niets doen gaat mij ook te ver.

 9. Pingback: Anders Breivik: de massa-immigratie en babytsunami - Sargasso

 10. Pingback: Anders Breivik: de massa-immigratie en babytsunami | InfoPlaza

 11. Brion

  Zijn dit pvda onderzoeken?Ik geloof er niets van kijk eens voor de gein in Amsterdam,Den haag,Rotterdam,Utrecht als je in die steden 1 Hollander ziet lopen vind ik het knap. In het centrum gaat het nog wel ga maar eens in de andere stadsgedeelte’s kijken net of je Iraq of Syrie loopt ik vind het in ieder geval niet normaal meer Nederland bestaat niet meer.

 12. Brion

  In Zuid Korea Japan is er ook sprake van krimping moeten er dan maar heel Somalie Iraq daarheen komen zodat er genoeg mensen zijn voor de beroepsbevolking.
  Vergeten jullie ook dat de meeste vluchtelingen analfabeet zijn.Vaak op het verkeerde pad terecht komen of nog erger zich inzetten voor terrorisme. Alles ter promotie van Ali,Hassan,Mohammed want natuurlijk terroriseren die de straten niet in Nederland nee zeker niet als je zelf lekker veilig in Bloemendaal of Wassenaar woont.
  Ondanks alle problemen die er al zijn tussen de cultuurverschillen de gevangenissen vol zitten met mensen die een islamitische achtergrond hebben.
  Een groot gedeelte van de moslim jeugd een strafblad heeft blijven we nog hopen op meer moslim kinderen krankzinnig is dit land gewoon geworden.
  Nu staat al de grootste moskeee van Europa in Nederland ga zo door……….
  Laten we nog meer hopen op mensen die vrouwen zonder hoofdoek zien als ”Hoer” vinden dat vrouwen te veel vrijheid rechten hebben.
  Een geloof waar in vrouwen worden overgoten met zuur gestenigd ook al is de vrouw onschuldig.De man is nooit schuldig in die landen nee hoor lekker zo doorgaan het wordt hiet vanzelf wel een middeleeuwse hel.

 13. Donutz

  De bronvermelding is toch duidelijk, dit zijn cijfers van het CBS. Je hoeft dus niet bang te wezen dat de niet westerlingen ons er uit wippen…

  Het geboortecijfer zegt niet iets over het aantal niet westerse alochtonen wat hier reeds woont. Daarbij dient te worden opgemerkt dat een baby tussen een autochtoon en een allochtoon als “allochtoon” te boek komt te staan. Vandaar dus ook dat het koninklijkhuis grotendeels allochtoon is. Dit geeft maar eens aan dat de officiele begrippen niet overeenkomen met de gevoelsmatige definities.

  Het percentage (niet westerse) allochtonen kun je elders vinden. Zie bijvoorbeeld:
  http://www.flipvandyke.nl/2012/02/de-massa-immigratie-uit-moslimlanden-update/
  http://www.flipvandyke.nl/2011/03/de-migratie-uit-niet-westerse-landen-ontleed/

  Wellicht is dit een leuke site als je wilt weten hoeveel allochtonen er in een bepaalde gemeente wonen:
  http://www.allochtonenmeter.nl/

  Of hier at CBS kaartjes over het aantal Islamieten en NWA in Nederland:
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2004/2004-1432-wm.htm

  Zo klopt het dat in Amsterdam er minder autochtonen dan allochtonen zijn:
  Autochtoon: 387 888
  Allochtoon: 391 920 (waarvan 272 763 NWA en 119 15 westers).
  Bron: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37713&D1=0&D2=0&D3=0-4,31-32,40-41&D4=129&D5=a&HD=120708-1755&HDR=T,G2,G1&STB=G3,G4&CHARTTYPE=1

 14. Donutz

  Ter aanvulling: Ik ben zelf autochtoon (Nederlander), mijn vriendin komt uit Azië en heeft gewoon moderne “verwesterde” waarden, is prima opgeleid etc. Volgens het CBS zullen onze kinderen echter als “niet westerse allochtoon” teboek komen te staan. Om de een of andere reden zijn buitenlandse genen dominanter dan Nederlandse genen. Ons kind kan dan op en top Nederlands zijn (met een klein kleur verschil en meertalig zijn), toch kun je dat in de statistiek niet herleiden…

  Ik ben benieuwd of we tegen die tijd een automatische brief krijgen om bijvoorbeeld taalachterstand tegen te gaan. En de school waar ons kind heen zal gaan wordt ook 1 leerling “zwarter”. Lol. Uiteindelijk gaat het erom hoe iemand zich hier gedraagt in de samenleving, daar draait het toch om??

 15. vandyke Post author

  @Erik Ik wil best wel naar de Bijlmer kijken, maar wat moet ik dat zien?
  Dit http://www.os.amsterdam.nl/tabel/6253/ zijn de cijfers van de Bijlmer en dit http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37296NED&D1=8-10&D2=0,10,20,30,40,50,62-63&HDR=G1&STB=T&VW=T zijn de cijfers van heel Nederland.

  Als je kijkt naar de cijfers van heel Nederland dan zie je dat voor iedere 100 mensen tussen de 20 en 40 jaar er 94 kinderen zijn beneden de 20. Kijk je naar de cijfers van de Bijlmer dan zijn dat er 84. In de Bijlmer zijn er dus minder!

 16. ruud

  Flip van Dyke is een synoniem van een links radikale politiek correcte auteur bekend om zijn
  gesjoemel met cijfers… en halve waarheden.
  De werkelijkheid is veel erger, 50 % van de baby’s in Nederland zijn niet van Nederlands komaf…
  Hij sjoemelt met waarheden, doordat hij (en het CBS) alle 2e en 3e generaties (de grootste) Moslim allochtonen en hun kinderen als Autochtoon meetelt!!
  Daarbij gaat de door Brussel aangewakkerde Moslim-emigratie gewoon door…
  https://www.youtube.com/watch?v=sv5UzALN080

 17. Pingback: Is Wilders dyscalculisch, overdrijft hij graag of is het gewoon een ordinaire leugenaar? | Krapuul

 18. Pingback: Het Ministry of Truth publiceert fopcijfers over de moslimpopulatie in Nederland - Liefde voor Holland

 19. Pingback: Het Ministry of Truth publiceert fopcijfers over de moslimpopulatie in Nederland – Liefde voor Holland

Leave a Reply