Aantal asielverzoeken gedaald in 2010

Het aantal asielverzoeken gedaald in 2010. Met name het aantal asielverzoeken uit Afrika (Somalië) is fors verminderd, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS. 
De daling is 10% t.o.v. 2009, van 14,9 duizend naar 13,3 duizend. Hoeveel daarvan ook daadwerkelijk een verblijfsvergunning hebben gekregen is (uiteraard) (nog) niet bekend, maar als vuistregel kan je hanteren dat de helft hier mag blijven.

Het is mij nog steeds niet duidelijk of deze aanvragen inclusief familieleden zijn die in het kader van gezinshereniging (de zogenaamde nareis) hierheen gekomen zijn. Ik vermoed van wel.

Er zijn duidelijk verschillen: uit Afrika is het aantal asielverzoeken met 30% gedaald, terwijl uit Europa die nu juist zijn gestegen (tabel 47_1). Somalië is nog steeds het land waar de meeste asielverzoeken vandaan komen, maar het aantal verzoeken is wel met meer dan 40% gedaald(tabel 47_2).


Bron CBS

Een paar maanden geleden heb  ik al een artikel geschreven over de asielverzoeken en de reden waarom het aantal uit Somalië en Irak zo sterk is gedaald. Dat kwam doordat Albayrak de categorale bescherming van Verdonk ongedaan had gemaakt.
Uit dat artikel ook nog dit figuur:Daar kan dus een staafje achter van 13 duizend. Het aantal asielaanvragen is laag t.o.v. vroeger. De vreemdelingenwet van Cohen in 2001 is een belangrijke reden van die daling.

Vaak worden bij het vermelden van de cijfers ook de vervolgverzoeken die vreemdelingen hebben gedaan meegenomen. Ik vind dat onzin omdat het dezelfde asielzoekers betreft die al een keer geteld zijn. Alle verzoeken in deze CBS-tabel.

10 thoughts on “Aantal asielverzoeken gedaald in 2010

 1. Helena

  Avatar van Helena
  Die vervolgverzoeken worden volgens mij sinds enige tijd niet meer meegenomen in de cijfers maar apart vermeld. Heb jij die dubbeltellingen er dan uitgehaald? Dat is niet altijd te achterhalen dacht ik.
  Vergelijking in de EU van asielverzoeken was vaak daarom ook een beetje een probleem, en het CBS vermeldde dat ook altijd duidelijk in een verklarende tekst bij de rapporten over asielverzoeken in de EU.

 2. vandyke

  Avatar van vandyke
  Het CBS geeft die cijfers, zie de laatste link in het artikel. Albayrak had trouwens al maatregelen genomen om het aantal tweede verzoeken te laten dalen. Je ziet in 2010 weer een toename van het aantal tweede verzoeken. Volgens mij heeft dat te maken met de uitspraak van het Europese Hof van een paar maanden geleden dat asielzoekers uit Irak (nog) niet uitgezet mochten worden, maar dan moeten ze wel een nieuwe aanvraag indienen.

  Het is aardig om de komende maanden de ontwikkelingen te blijven volgen want Leers heeft een maatregel genomen waarbij de ‘nareis’ niet meer een asielvergunning aanvraagt bij binnenkomst in Nederland, maar een voor gezinsherening. Het aantal asielaanvragen zal dus gaan dalen en het aantal aanvragen gezinshereniging stijgen.
  Bij het eerste gaat men roepen dat het beleid succes heeft en bij het tweede dat het strenger moet.

 3. őszibarack

  Avatar van őszibarack
  Geweldig dat je op de (voorlopige) valreep nog met een blog komt. Van alle blogs vond ik de jouwe het meest informatief.

  In ieder geval is heel duidelijk dat de tsunami aan vreemdelingen niet bestaat. Dat de toestroom eigenlijk nauwelijks meer is dan een rimpeling. En dat die rimpeling de bevolking van Nederland voorlopig nog op peil houdt en niet doet wegzakken in een grijze put.

 4. johanna_nouri

  Avatar van johanna_nouri
  Mooi overzicht Flip, van de laatste stand van zaken. Terwijl elders op de wereld eind 2009 ruim 43 miljoen vluchtelingen en ontheemden werden opgevangen, voor het overgrote merendeel "in de regio", liggen sommigen in Nederland wakker van 13 duizend mensen. Waar een klein land al niet groot in kan zijn.

 5. vandyke

  Avatar van vandyke
  Dank Johanna. Inderdaad waar hebben wij het over. Een belangrijk deel van de mensen die hier kwamen aanvragen zijn ook nog eens een keer direct afgewezen en het land uitgezet. Vandaag werd ook bekend dat een doodziek kind van acht jaar het land zou worden uitgezet terwijl het nog maar een paar weken te leven heeft.

 6. Helena

  Avatar van Helena
  @vandyke en ook @johanna_nouri
  hebben jullie het artikel van Fritsma (PVV) al gelezen bij de Opiniewebsite van de VK?
  http://opinie.volkskrant.nl/artikel/show/id/7640/Tijd_voor_noodrem_bij_gezinsmigratie!

  ik heb al gereageerd aldaar en gelukkig zijn er velen die het niet met hem eens zijn maar jullie kennen de cijfers nu beter en hebben goede achtergrondkennis. Dus reageren zou goed zijn denk ik!
  Alhoewel, die man leest de reacties toch niet en er iets van aantrekken doet ie ook niet. Maar toch!

 7. vandyke

  Avatar van vandyke
  @Helena Dank voor de tip, maar Jonanna had het ook gelezen een paar uur geleden.

  WAT IS HET GROTE PROBLEEM:

  Mensen denken dat zij met een reactie op een artikeltje , een reaktie-blogje, de propaganda machine van de PVV ongedaan kunnen maken. Vergeet het maar. De enige mogelijkheid is dat redacteuren van het medium verstand hebben van problematiek. Dat is dus niet het geval. De Volkskrant is het PVV-propaganda-blaadje. Er is geen journalist die een centimeter verstand heeft van de cijfers.
  Je zal ook geen reactie zien van VK-redacteuren.

 8. Helena

  Avatar van Helena
  Ja de VK-redacteuren reageren ook niet. Iemand schreef trouwens in de reactieruimte (las ik net) dat de VK helaas weinig artikelen plaatst van de mensen die echt verstand hebben van migratie, in plaats daarvan komen er dus steeds artikelen van die %^&*$$# Fritsma van de PVV daar in die opnieruimte van de VK website te staan. Zonder enige kennis van zaken, en maar schreeuwen! En nooit een antwoord geven op relevante vragen !

Leave a Reply