Sterke afname aantal asielzoekers 1ste kwartaal 2011

Het eerste kwartaal 2011 heeft een scherpe daling van het aantal asielzoekers dat in ons asiel aanvroeg laten zien t.o.v. het eerste kwartaal 2010. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Het aantal daalde van 3800 in het 1ste kwartaal 2010 naar 2860 in 2011 en dat is 25% minder. 1)

Waar komt die –niet onverwachte- daling met bijna 1.000 mensen vandaan? De grootste daling met 420 komt uit Europa. Begin vorig jaar melden zich in het eerste kwartaal ineens veel mensen (450) uit Georgië. Niet onwaarschijnlijk is dat zij probeerden te profiteren van de terugkeerregeling. Die vlieger ging echter niet op, vandaar een daling met 90% van de aanvragen dit jaar.

Verder zien we een verdergaande daling van het aantal aanvragen van Somaliërs, Afghanen en Irakezen. Vooral de afname van het aantal Somaliërs verrast een beetje want minister Leers moest nu juist, net na zijn aantreden eind vorig jaar, bakzeil halen met het zondermeer terugsturen van Somaliërs. Je zou dan juist een (kleine) stijging verwachten van het aantal aanvragen.

En hoe gaat het met de door in sommige kringen voorspelde tsunami van mensen uit Noord Afrika? Er is verhoogde dijkbewaking ingesteld, maar vooralsnog is er in het eerste kwartaal nog geen rimpelingetje  uit Noord Afrika waar te nemen: Egypte was 10  blijft 10; Libië: 50, 60. Tunesië staat niet apart in de lijst van het CBS, maar de groep ‘rest Afrika’ daalde van 50 naar 40.

Bron: CBS Asielverzoeken naar land van nationaliteit

Zie ook vandyke: Aantal asielverzoeken gedaald in 2010

 

1) Het ministerie geeft altijd in de presentatie van de cijfers het aantal asielverzoeken en niet het aantal asielzoekers dat in ons land een aanvraag doet. Asielzoekers kunnen namelijk meerdere aanvragen indienen. In de pers wordt het aantal aanvragen van het ministerie vaak vertaald in asielzoekers en als dat niet zo is dan doen de lezers het wel. Dat geeft dus een vertekend beeld. Hier het CBS-bestand met de verschillen 2009 en 2010 en 1ste kwartaal 2010 en 1ste kwartaal 2011. In 2009 was de daling van het aantal asielzoekers 1.600 en niet 1.000, zoals vaak bericht.

Ik vind de cijfers inclusief vervolgverzoeken onzin, want het gaat ons natuurlijk om de aantallen die hierheen komen en ik hanteer dan ook de aantallen van de ‘eerste aanvragen’ van het CBS.  Vervolgaanvragen is meer een administratieve zaak.

9 thoughts on “Sterke afname aantal asielzoekers 1ste kwartaal 2011

 1. Johanna Nouri

  Tsjonge, maar liefst 60 Libische asielzoekers. Ik hoor minister Leers nog melden dat ze beter in de regio kunnen blijven. Dat roept om een weergave van de werkelijkheid.

  Volgens OCHA (stand 24 april) zijn tot nu toe bijna 600 duizend mensen Libië ontvlucht, onder wie 170 duizend Libiërs. Meer dan 270 duizend van hen vinden onderdak in Tunesie, veelal bij mensen thuis. Meer dan 230 duizend verblijven er nu in Egypte. Verder vluchten mensen naar Algerije, naar Niger, Tsjaad en Soedan.
  Buiten de direct omliggende landen verblijven niet meer dan zo’n 5 duizend mensen die Libie ontvlucht zijn. Omgerekend 0,87 procent. En voor die mensen moeten wij de poorten nu kennelijk sluiten omdat we een tsunami vrezen. Holland op z’n smalst.

 2. Roberto la Verita

  Asielzoekers?Asielzoekers?, en den regelmatig met vacantie naar het land waar je moest vrezen voor je leven?
  Kan deze regering(en voorgaande)niet stoppen met liegen.
  Roberto

 3. vandyke Post author

  Dank voor je reactie Johanna. Mooie link. Heb je afgelopen zondag Buitenhof gezien?
  Daar was Hein de Haas, onderzoeker bij de Oxford University, gespecialiseerd in migratie vraagstukken. Een verademing om zo iemand te horen.
  Die 25.000 die in Italië zijn aangekomen komen ieder jaar. Helpen bij de oogst. Altijd wordt een oogje dichtgeknepen, maar nu is er een probleem.

  Uitzending gemist na 14 minuten

 4. Johanna Nouri

  Dank voor de tip, die uitzending heb ik gemist.

  @ Roberto
  Incidenteel zal het voorkomen, dat mensen die hier al langere tijd als vluchteling zijn, na verloop van tijd in hun land van herkomst gaan. Meestal zal dat dan geen vakantie zijn, zo lijkt me, maar een familiebezoek.
  De realiteit is echter dat iemand die hier asiel aanvraagt, niet zomaar een verblijfsvergunning krijgt. Het vluchtverhaal wordt echt niet zomaar voor waar aangenomen. Elk vluchtverhaal wordt getoetst aan de criteria van het Vluchtelingenverdrag en onze eigen Vreemdelingenwet.
  Die toetsing leidde er in 2009 toe dat van de 16.355 beoordeelde asielaanvragen er 48,3 procent door de IND werd gehonoreerd. Daar moet je dan de beroepszaken en asielaanvragen waar men uiteindelijk een reguliere verblijfsvergunning krijgt (zoals gezinshereniging, pardonregeling, alleenstaande minderjarige asielzoekers) nog bij optellen.
  Volgens de IND werd in 1 op de 5 beroepszaken (van alle aanvragen, dus niet alleen asiel) door de rechter alsnog besloten dat iemand een verblijfsvergunning kreeg.

  Daarmee kunnen we dus constateren dat de meerderheid van de asielaanvragers wel degelijk vluchtelingen betreft, mensen die bescherming nodig hebben omdat ze gevaar lopen, en die ook krijgen.
  In tegenstelling tot wat je nog wel eens hoort, is Nederland helemaal niet zo soepel. Er wordt getoetst aan het Vluchtelingenverdrag, maar de eisen in onze eigen Vreemdelingenwet zijn nog wat zwaarder.

  1. vandyke Post author

   Dank je Rob. Ik ben al blij dat ze bij nu.nl aandacht aan besteden. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik weet dat het eindigt met

   Goed gefundeerde kennis is essentieel wanneer we de werkelijkheid beter willen begrijpen en politieke debatten op een zinvolle manier willen voeren. En dat staat los van ieders persoonlijke opvattingen over de wenselijkheid van immigratie of multiculturaliteit. Wij kunnen ons dan ook geheel en al vinden in de volgende, aan de New Yorkse senator Patrick Moynihan toegeschreven, woorden: “Iedereen heeft recht op zijn eigen meningen, maar niemand heeft recht op zijn eigen feiten.”

 5. Rob

  Met zo´n afsluiter heb je het gelijk altijd aan je zijde, ongeacht de feiten 🙂

  Maarre, misschien is het een idee om eens contact op te nemen met die hoogleraren waarin je ze wijst op het werk dat je al hebt gedaan.

Leave a Reply