Ook minister Kamp goochelt met cijfers

Onlangs was er een debat in de Tweede Kamer over het al dan niet verlengen van de beperking van het vrije verkeer van werknemers uit Bulgarije en Roemenië. In principe liep die beperking van deze twee jongste EU-leden per 1 januari af, maar een verlenging met twee jaar was in principe mogelijk, hetgeen ook is gebeurd. Daar ging het debat dus over, maar het ging ook in belangrijke mate over de hier al aanwezige Oost-Europeanen en hun uitkeringen.

Henk Kamp, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in antwoord op de eerste termijn van de Kamer:

(…) de afgelopen jaren [is] een grote stroom arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa naar Nederland [gekomen] (…) Op dit moment zijn er 12.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar uit Midden- en Oost-Europa die in Nederland zijn en een uitkering krijgen. (…) Zoals wij allemaal weten, zijn er in ons land honderdduizenden mensen met een uitkering. Ik meen dat het circa 500.000 mensen betreft tussen de 18 jaar en 65 jaar.

Wat bedoelt de minister met ‘ik meen dat het circa 500.000 mensen betreft’? Hij krijgt toch tig-duizend euro’tjes om zoiets te weten? Hij loopt inmiddels al 15 maanden rond. Dan hoort hij toch te weten hoeveel het er zijn?  Het aantal mensen beneden de 65 met een uitkering bedraagt 1,4 miljoen en niet 500.000. 12.000 is dan maar een schijntje.

Als we Oost-Europeanen vergelijken met autochtonen dan is het percentage uitkeringen bij autochtonen 12% en bij Oost-Europeanen 5%. Autochtonen hebben dus veel vaker een uitkering.

Terwijl het debat nog bezig was berichtte Nu.nl (ANP-bericht) er al over. Onder de kop Explosieve stijging Polen met uitkering. De reacties op nujij laten zich raden. Er was echter een reactie van iemand die zich ‘geintegreerdepool’ noemt (nr24) die wel wist dat er veel meer uitkeringen zijn. Prompt kreeg hij veel minnetjes.

Ondertussen was het debat nog gaande en in tweede termijn zei Kamp:

Mag ik beginnen met mijn verontschuldigingen aan te bieden voor foutieve informatie die ik de Kamer in eerste instantie heb gegeven? Ik heb gesproken over 12.000 mensen met een uitkering. Dat klopt, maar bij die 12.000 had ik ook het aantal mensen ouder dan 65 die met een AOW-uitkering of vergelijkbare uitkering te maken hebben, meegeteld. De groep van mensen onder 65 jaar bestaat niet uit 12.000 maar uit 8000 mensen. Dat is een duidelijk verschil. Die informatie had ik in eerste instantie al zo aan de Kamer moeten presenteren. Dat ik dat niet heb gedaan, spijt mij. Ik hoop dat de Kamer nu van de juiste informatie kennis wil nemen.

Oh, een foutje van de minister.

(…) ruim 3000 mensen een bijstandsuitkering en hebben bijna 4000 een uitkering op grond van een werknemersverzekering. Hieronder vallen ook mensen met een Anw-uitkering en een Wajong-uitkering.

Er zijn verschillende cijfers in omloop, maar het NRC geeft een aantal van 7.700 Oost-Europeanen jonger dan 65 jaar die een uitkering hebben. Dat is 3% van het aantal Oost-Europeanen, oftewel autochtonen hebben 4x vaker een uitkering.

Vierduizend hebben een AOW uitkering, dat is op iedere 100 Oost-Europeanen van 20-65 jaar minder dan 2 AOW’ers. Bij autochtonen is dat 30. Totaal hebben autochtonen bijna 9x vaker een uitkering dan Oost-Europeanen.

Ik heb al artikelen geschreven waarin ik aantoonde dat Leers (meerdere malen) en de staatssecretaris van Kamp, de Krom, lekker met cijfers goochelen. Dat zijn al drie bewindslieden. Wie volgt?

Bron CBS: X, X, X, X

Dit artikel staat ook op de website van Sargasso.nl

4 thoughts on “Ook minister Kamp goochelt met cijfers

 1. helena

  Ja Kamp heeft dus ook niet de goede cijfers. het is daarnaast zo dat hij liegt en teksten verdraait. Zo vertelde hij bij Pauw&Witteman dat werkende mensen aan de lopende band verhuizen en waarom zouden we dat dan niet van werklozen verlangen? Aldus Kamp. Hij zei er ook nog bij dat er zelfs Oost-Europeanen van lange afstanden naar ons land verhuizen vanwege dat werk.

  Ik heb dat dus nagezocht, maar werkende mensen verhuizen helemaal niet aan de lopende band! Ik denk zelfs dat er de afgelopen jaren en ook de komende jaren steeds minder wordt verhuisd vanwege een baan.
  Hier mijn blogbericht over die uitspraak van Kamp en de real facts : http://helenaishere.wordpress.com/2011/12/23/henk-kamp-de-hangende-grammofoonplaat-werkende-mensen-verhuizen-aan-de-lopende-band/
  Wel een lang artikel…

  En Oost-Europeanen zijn dus ook werkloos. dat vertelde hij er niet bij, toen bij P&W. Dus Kamp doet net dat als je maar blijft verhuizen vanwege je werk je nooit zonder werk zal geraken.

 2. Simen Vrederat

  Kamp is de Zorreguieta binnen onze Junta.
  Hij beweerde dat de werkeloosheid niet was afgenomen (hoewel wel gepland door de Junta) omdat de ouderen nu dankzij zijn prachtige beleid weer tot de arbeidsmarkt waren toegetreden.
  Een man die met een onverstoord gezicht je moeder uit een helikopter gooit indien nodig.

 3. Pingback: Reboot Now » Blog Archive » Explosieve stijging Polen met uitkering

 4. Pingback: Reboot Now » Blog Archive » Geen explosieve stijging Polen met uitkering?

Leave a Reply