Aantal asielzoekers eerste 4 maanden met 36% gedaald

Uit de allernieuwste cijfers van Eurostat -het Europese CBS- blijkt dat het aantal eerste aanvragen van asielzoekers met bijna 2.000 mensen is gedaald van 5.475 naar 3.510. Dat is daling van 36%.

Het betreft hier het belangrijkste cijfer van het aantal mensen dat zich spontaan hier meldt -dus zonder nakomende familieleden de zgn. nareis.

plaatje

Bron: Eurostat

Iedere maand dit jaar is het aantal eerste aanvragers  gedaald t.o.v. vorig jaar, maar vooral in april is de daling zeer fors: van 2.224 naar 1.085.

Opmerkelijk vind ik dat ook aantal Syriërs is gedaald en dat had ik niet verwacht. De daling was in april meer dan de helft t.o.v. vorig jaar.  De daling van het aantal Eritreeërs had ik wel verwacht. Toch kwamen er 355 vorige maand naar ons land en dat is weliswaar 700 minder dan vorig jaar, maar toch een flinke stijging t.o.v. vorige maand. De grote vraag is hoe die stijging zich doorzet.

Morgen is het precies een jaar geleden dat Fred Teeven op tv over 65.000 asielzoekers begon die een jaar naar Nederland zouden komen. Dat baseerde hij op een drietal weken waarneming.  Ik vind het nog steeds schandalig. De politiek en pers trapten er vrijwel 100% in. Dat het dit jaar met 36% is gedaald is iets waar maar heel weinig aandacht zal trekken denk ik.

 

Sinds oktober vorig jaar is het aantal eerste aanvragen sterk gedaald. Dat die in de eerste vier maanden van dit jaar zelfs onder die van vorig jaar terecht zou komen is toch wel opmerkelijk.

De cijfers van Eurostat voor wat betreft de rest van de EU zijn verre van compleet dus een beeld van hoe de Nederlandse cijfers zich verhouden tot het buitenland is dus niet te geven.

Eind december vorig jaar voorspelde ik dat het aantal eerste aanvragers zou dalen dit jaar. Of dat gaat gebeuren blijft natuurlijk koffiedik kijken. Ik durf wel te zeggen dat ik daar tot nu toe beter in ben gebleken dan bv Teeven.

 Toegevoegd 14 mei 2013, 2014, 2015 vergeleken.

2013 2015

Bron: Eurostat (onder het plaatje staat per ongelijk CBS. De cijfers komen van de IND en gaan via het CBS naar Eurostat). Toevoeging 15-5: inmiddels ook de cijfers in tabel CBS . Uiteraard hetzelfde als Eurostat.

Het is echt Eritrea en Syrië dat dat het verschil uit maakt. Als je kijkt naar de overige asielzoekers dan zit daar niet zo heel veel verschil in. Een gemiddeld aantal van 525 per maand dit jaar is natuurlijk bijzonder weinig.

 

 

 

 

5 thoughts on “Aantal asielzoekers eerste 4 maanden met 36% gedaald

 1. vandyke Post author

  Dank voor je reactie Han.

  Je hebt gelijk dat er enorm veel verschillende cijfers hoort. Ik lever echter altijd links van waar ik de cijfers vandaan haal. Dus ook hier De link die ik geef onder de grafiek, http://goo.gl/ZewfSR, verwijst naar de database van Eurostat. Die cijfers komen, via het CBS, van de IND.

  Neem dus bijvoorbeeld de NOS http://nos.nl/artikel/2035508-in-cijfers-de-vluchtelingenstroom-naar-europa.html
  Ga na wat ze beweren en welk bewijs ze aanleveren. Heel veel bewijs ontbreekt. Journalisten redeneren dat zij geen wetenschappers zijn en dus geen bewijs hoeven te leveren.
  Een artikeltje van journalisten kan daarom nooit een enkele bron van informatie zijn. Hooguit een startpunt om te proberen om de waarheid te vinden.

 2. Pingback: Aantal asielzoekers eerste 4 maanden met 36% gedaald | Krapuul

 3. Donutz

  De dikke chocoladeletters prijkten al op de voorpagina’s vannochtend: “MASSA DALING ASIELZOEKRS – Als dit zo door gaat hebben we straks 0 asielzoekers. Ongeruste Kamerleden hebben als een spoeddebat aangevraagd”

  Oh, niet? Tja helaas geen hijgerig persberichtje over deze trend, laat staan een creative extrapolatie van de cijfers. Maar fijn dat we jou nog hebben Flip. Ik vernam dat je jarig bent vandaag, dus bij deze gefeliciteerd! 🙂

Leave a Reply