Over 2 jaar 1 miljoen asielzoekers naar ons land volgens de VVD.

Tweede Kamerlid Malik Azmani deed die uitspraak in het AD van gisteren.
Tevens kwam de IND vrijdag met de rapportage voor de maand april op haar website.
Tijd weer voor een factcheck.

 Ik kijk eerst naar de IND. De kop is dat het aantal eerste asielaanvragen stijgt.
Om tot die uitspraak te komen is nogal wat cherry picking nodig. Misleiding dus. De IND schrijft:
 plaatje IND April
Is dat de asieltrend in april? Aantal eerste aanvragen stijgt? Was de asieltrend dat het aantal in maart 8% meer was dan in dan in februari?
Nee, maar dan moet je naar het bredere plaatje kijken:
t1

Bron: IND x,x

Plaatje met de complete asielinstroom. Eerste aanvragers (komen spontaan hierheen), familieleden (nareis, die hierheen komen nadat eerste aanvragers een verblijfsvergunning hebben gekregen) en extra aanvragen die eerste aanvragers kunnen indienen als hun aanvraag is afgewezen.
Het is duidelijk dat we voor de trend moeten kijken naar de eerste aanvragers. De IND heeft in haar rapportage van april het volgende plaatje staan:

IND-eerste aanvr

Blauw is vorig jaar en rood dit jaar. Het is geheel duidelijk dat het aantal eerste aanvragers dit jaar iedere maand lager ligt dan in 2014. En niet gering: het totaal over de eerste vier maanden daalde van 5.475 naar 3.510. Dat is 36% minder. Ik heb daar op 13 mei al over geschreven.

Vorig jaar hadden we 22.000 eerste aanvragers. Teeven had het erover dat er dit jaar 33.000 zouden komen misschien wel 40.000. Dat is dus op z’n minst 11.000 meer en dat terwijl we er in de eerste vier maanden al 2.000 tekort hebben.
Deze maand zal hoogst waarschijnlijk ook een fors tekort geven (-1.600 schat ik), tenzij er iets heel raars gebeurd de komende week. De trend is duidelijk onder het niveau van vorig jaar. Dat het in april een paar honderd is gestegen t.o.v. maart is totaal irrelevant, want je hebt natuurlijk het wintereffect.
Dat schreef Teeven in een brief in december aan de Kamer. Dat effect is er zeker, maar veel minder dan dat Teeven op dat moment suggereerde (artikel) met daarbij de cijfers  over de asielinstroom. Onzin dus om de instroom te nemen, zo misleidend. Bovendien ook nog halve cijfers. Dat het aantal eerste aanvragers in november nog maar minder dan een derde was van het aantal twee maanden eerder, verzwijgt Teeven.

Bijna een jaar geleden kwam Teeven met het volgende aanzetten op de website:

IND 2014 april tot juni

Kijk nu vergelijkt men wel het aantal eerste aanvragen met het jaar daarvoor. Ik noem dat leugen en bedrog. Helaas is er vrijwel niemand in Nederland die zich echt in de cijfers verdiept. Niemand bij de pers en niemand in de Kamer.

In juni 2014 daalde het aantal eerste aanvragen van 3.684 in mei naar 2.212 . Dat noem ik nog eens een daling: 40%! Nergens in de Nederlandse pers vindt je dat terug. En dat terwijl Teeven in mei nog had geroepen dat er sprake was van een exponentiële stijging. We zouden op wel 65.000 uitkomen.  De Nederlandse pers reageerde pas na een artikel  in Trouw in december (half jaar later!) dat geschreven werd n.a.v. mijn artikel.

Kijk hier bijvoorbeeld wat het AD schrijft vorig jaar juli over o.a. de cijfers van juni 2014.

En zo komen we dus vanzelf weer bij het AD en de partijgenoot van Teeven Azmani. Ook heel goed in het roepen van onzin:  één miljoen asielzoekers hebben we volgens Azmani in ons land over twee jaar.

(…)Zeker, maar het beleid om nu reddingsbootjes te sturen, zorgt er alleen maar voor dat meer mensen de oversteek durven te wagen. En als we niets doen, raakt ons land overspoeld. Dan zullen we over 2 jaar op een miljoen vluchtelingen kunnen uitkomen.

Het begint natuurlijk met de tsunami: ‘We worden overspoeld,’ aldus Azmani. Riep Wilders al in 2006. De kans dat er één miljoen asielzoekers naar ons land zouden komen in 2017 acht ik net zo groot als dat ik de eerste prijs in de Staatsloterij zal gaan winnen. Ik ben niet voor niets begonnen met uitvoerig  te schrijven over het onweerlegbare feit dat het aantal asielzoekers aan het dalen is dit jaar. Al eerder heb ik in dit artikel al aangetoond dat het dubieus is dat er één miljoen asielzoekers zouden komen, maar dat is naar de EU-Plus (EU-28 inclusief Zwitserland en Noorwegen). In dit artikel heb ik ook nog bewezen dat het aantal asielzoekers dat van buiten Europa naar ons land is gekomen 200.000 lager is dan dat altijd wordt gesuggereerd. Van ‘buiten onze regio’ kwamen er in 2014 ‘slechts’ 432.000.

Ik ben heel benieuwd naar de bandopname of Azmani inderdaad heeft gezegd dat Nederland één miljoen meer asielzoekers zouden krijgen. Ik kan het me haast niet voorstellen.

Zo kan ik me ook niet voorstellen dat Azmani het AD zou hebben verteld:

Eens was hij een dik jochie dat gebrekkig Nederlands sprak en zichzelf met mes en vork moest leren eten. Malik Azmani, prominent VVD-Kamerlid, komt van ver.’

Azmani is een tweede generatie allochtoon geboren in Herenveen. Zijn vader kwam inderdaad uit Marokko, maar zijn moeder is van Nederlandse komaf. Klets dus in het AD.

Voor de rest rammelt het betoog van Azmani. Je kan echt niet verwachten dat het aantal asielzoekers verminderd omdat een paar procent het leven laat bij het oversteken van de Middellandse Zee. En als bijvoorbeeld de Centrale Route naar Italië te gevaarlijk wordt dan gaat men via een andere weg. Als je maar betaalt dan kom je overal.

 

Ik beschouw al enige tijd Nederland niet meer echt als een democratie. Daar hoort goede informatie bij. Een combinatie ambtenaren die de zaak bedonderen, politici die alles, maar dan ook alles doen om maar stemmen te krijgen. Aan de andere kant politici die zich veel te goed vinden om zich met cijfers bezig te houden. Bij de pers is er geen een journalist die verstand heeft van asiel- en migratiecijfers. Zij schrijven alleen maar op wat hun door de ambtenaren van IND, COA wordt verteld. Waarom heeft nog niemand bericht dat het aantal eerste aanvragen met 36% is gedaald de afgelopen vier maanden? Zombies zijn het, The Writing Death.

Bij een democratie hoort goede informatie. Die ontbreekt totaal. In Noord-Korea weet je tenminste dat je in een dictatuur leeft, dat er geen persvrijheid is. In Nederland lijkt het alleen maar anders.

 

 

 

 

 

5 thoughts on “Over 2 jaar 1 miljoen asielzoekers naar ons land volgens de VVD.

  1. Pingback: Over 2 jaar 1 miljoen asielzoekers naar ons land volgens de VVD | Krapuul

  2. Pingback: Malik Azmani (VVD) is een achterlijke crypto-PVV’er met aangeleerde Gooische RRRRRJJJ | Krapuul

Leave a Reply