Nederlandse en de nieuwste UNHCR-cijfers geven Timmermans ongelijk.

Meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, is niet op de vlucht voor een oorlog. Het zijn vooral Noord-Afrikanen die om economische redenen hun thuisland verlaten. Dat zegt Eurocommissaris Frans Timmermans in een interview met de NOS

Ik schreef er gister al over. De conclusie was:

Uit de wel beschikbare cijfers is het zeer twijfelachtig dat er sprake is van een grote verandering in de asielstromen. UNHCR, nog IOM melden daar iets over en ook uit de beschikbare cijfers over de maand december van bijvoorbeeld het Duitse ministerie blijkt niet dat er sprake is van een grote verandering.

Vandaag zijn Nederlandse cijfers beschikbaar gekomen waaruit blijkt dat in Nederland geen enkele sprake is van een toename van Noord-Afrikaanse ‘gelukszoekers’ die die zich voordoen als asielzoekers.  Tevens zijn er nieuwe UNHCR-cijfers die ook de beweringen van Timmermans ondergraven.

Dit zijn de Nederlandse cijfers:

NL asiel 2015

Bron: CBS.

Syriërs en Eritreeërs staan aan kop. Bij zonder/onbekend zit een flink Palestijnse Syriërs. Noord-Afrikaanse landen komen niet voor in de top 10. Van de landen die  geen of nauwelijks kans maken, Albanië en Kosovo, zijn er maar weinig naar ons land gekomen.

Noord-Afrikanen maken maar een heel klein deel uit van het aantal asielzoekers.

Ook uit de cijfers van de UNHCR blijkt van geen kant het gelijk van Timmermans.

UNHCR

Bron: UNHCR

In de maand december waren was het overgrote deel van de mensen die naar Griekenland overstaken de usual suspects Syrië, Afghanistan en Irak. Van de Afghanen en Irakezen zullen, i.t.t. de Syriërs, echt niet iedereen een verblijfsvergunning krijgen, maar je kan toch moeilijk beweren dat het niks aan de hand landen zijn.

De cijfers van Frontex -waar zijn die trouwens?- kunnen Timmermans ook niet helpen. Die komen van de Griekse regering en verschillen niet van die van de UNHCR. Maar als het nu allemaal valse paspoorten zijn waar die Marokkanen mee binnen komen? Hoeveel blijft er dan over voor echte asielzoekers. Zeer onwaarschijnlijk dus. Bovendien hoeven wij ons nergens druk over te maken over de echte asielzoekers en alleen maar te zorgen dat er geen onterechte toestroom is. Ik wou dat het waar was. Als het echt zo is dan krijgt de regering hartstikke gelijk met z’n asielinstroom van 58.000 en de ambtenaren ongelijk met hun 93.000.

Bovendien blijkt dat het aantal eerste asielaanvragen in december in Nederland ongeveer in de lijn liggen van wat je kan verwachten o.g.v. wat er in december de Middellandse Zee overstak. Dat geldt ook voor andere landen.

Conclusie: Er is weinig dat Timmermans beweringen ondersteund. Zeg maar niets. Uit de Nederlandse cijfers blijkt het niet en ook uit cijfers van een aantal andere landen -waarover gisteren schreef– blijkt van een toestroom van Noord Afrikanen niets. Als er inderdaad wel sprake is van een heel groot deel niet-asiel instroom dan is het aandeel ‘echte asielzoekers’ veel geringer dan gedacht en kunnen alle prognoses de prullenbak in.

Ik heb tenslotte nog maar een ding te zeggen:

WAAR ZIJN DIE FRONTEX-CIJFERS TIMMERMANS?!?!

 

1 thought on “Nederlandse en de nieuwste UNHCR-cijfers geven Timmermans ongelijk.

  1. Pingback: Nederlandse en de nieuwste UNHCR-cijfers geven Timmermans ongelijk | Krapuul

Leave a Reply