Peil Nederlandse pers stijgt nog steeds niet

Zijn er al of nog maar 60.000 asielzoekers e.a. in Italië aangekomen? En zijn het Noord-Afrikanen?

Het is weer bar een boos met de Nederlandse pers. Wat een kwaliteit weer en dat gaat maar door.  ANP (weer) en NOS (weer) in de hoofdrollen.

Dit staat in Trouw n.a.v. een ANP-bericht dat op 24 juni werd verspreid:

In dit derde jaar van de migratiecrisis is er volgens de Italianen nog geen enkel teken dat de stroom mensen die vanuit Noord-Afrika de Europese kusten probeert te bereiken, kleiner wordt. Alleen al dit jaar hebben hulpverleners 60.000 vluchtelingen veilig aan land weten te brengen.

Wacht even. Het hele jaar hebben media rondgebazuind dat er sprake is van een steeds maar stijgend aantal asielzoekers e.a. die via Noord-Afrika Italië bereiken, al dan niet vergezelt met de leugen dat dat komt door de deal tussen Turkije en de EU. Ik heb daar voortdurend tegen geknokt, tevergeefs.  Het was om gek van te worden. Al schreven organisaties als UNHCR,  IOM, Frontex en de Italiaanse regering, dat er geen enkele sprake is van enige toename of waterbedeffect, de Nederlandse pers bleef het maar schrijven.

Nu veranderd het ANP van toon: het is nu ineens dat het niet kleiner wordt. Wat zou dan de reden kunnen zijn dat het kleiner zou zijn worden? Er is toch geen overeenkomst of zo gesloten? Je had dus ook  kunnen schrijven dat het niet is toegenomen, maar niet is afgenomen geeft een heel ander toon.

Laten we eerst eens even wat voorspellingen er bij halen. Half mei kwam Europol en Interpol met een onderzoek waarin in stond dat er 800.000 mensen klaar zaten in Libië en dit jaar naar Italië zullen komen.  Althans zo verscheen in de pers. In werkelijkheid zaten daar 400.000 in die nog uit bv het Midden-Oosten (lees Syrië) zouden moeten komen. Het hoogseizoen loopt van pakweg midden april tot half oktober. Zes maanden. Daarbuiten is het weer vrijwel altijd te slecht om met de erbarmelijke schepen de oversteek te wagen. Van die zes maanden zijn er nu ruim twee verstreken. Om aan 800.000 te kunnen komen moeten we nu gemiddeld 25-30.000 overstekers per week hebben. Dat aantal halen we nog geeneens per maand.

Frontex kwam een week geleden met een aantal van 300.000 voor dit jaar (dubbele waarschuwing: bericht kwam van Bild via de NOS). Daarbij ging hij uit van 10.000 per week nu. Ook dat hebben we niet gehaald de afgelopen twee maanden en zelfs al halen we dat wel, dan nog komen we moeilijk aan de 300.000.

Nu is het ook nog zo dat niet alle die in Italië aankomen uit Libië komen. Een andere plek waar boten vandaan komen is Alexandrië in Egypte. Vandaar vertrekken bijvoorbeeld de grootste groep de Eritreeërs met 15%, maar ook Soedanezen en natuurlijk Egyptenaren. Het is mij niet precies duidelijk hoeveel nu uit Egypte komen, maar uit Libië zelf zijn dus veel minder mensen aangekomen dan de 60.000 die nu in Italië zijn geteld.

Je kan de ontwikkeling van de afgelopen jaren prima zien in het volgende plaatje:

afgelopen 3 jaar

We zitten dus t/m afgelopen donderdag op 59.000 en dat is ongeveer op het niveau van de afgelopen twee jaar. Het is opvallend hoe gelijk het loopt. Als dat zo blijft dan komen we uit op 170-180.000. Er lijkt tot nu toe geen trend te zijn die tot substantiële hogere aantallen komen. Dat wil niet zeggen dat het niet zou kunnen. Zie daarvoor ook mijn vorige artikel, en facebook en twitter voor regelmatige updates.

Het volgende plaatje geeft de aantallen met gemiddelden per dag.

tabel

We hebben dus met nog een week nog te gaan 11.400 nodig om op het niveau van 2015 te komen. Bij goed weer kan dat makkelijk, maar het kunnen er ook vrijwel geen een zijn, maar dat zal je niet in de krant lezen.  Opvallend -en gelukkig maar- is het aantal doden -voorzover bekend natuurlijk- nauwelijks gestegen de afgelopen weken. Was dat begin deze maand nog 1 op de 21 die een poging waagden, nu is dat gedaald naar 1 op 25.

Dit plaatje laat de cijfers op nog een andere manier zien:

kolommen vanaf 2014

Duidelijk te zien dat we deze maand nog op de helft zitten.

Het volgende plaatje van het IOM laat zien hoe de aankomst dit jaar in Italië per dag verloopt:

cumm rapport IOM

Niet een geweldig duidelijk plaatje m.i., maar er zijn geen aantallen per dag dus ik kan er niet zelf een maken. De periode is van 1 januari 2016 t/m 15 juni 2016.

De onderste rode lijn zijn de aantallen per dag en de blauwe lijn de cumulatieve aantallen.

Duidelijk dat er eerst weinig mensen kwamen, maar dat vervolgens er vaker piekjes zijn. De belangrijkste piek was eind mei toen het aantal 13.000 in één week was en dat zie je dan ook terug in de cumulatieve bovenste lijn.

Alleen bij de pieken is het nieuws. In de periodes van kalmte hoor je nooit wat. Je hebt nog nooit een opgewonde journalist gezien op een Italiaanse kade met de boodschap dat er geen boot in zicht is.

Nieuws is dan ook wat anders dan echte informatie.

Als je het patroon ziet dan is het ook duidelijk dat je in de goede weken tienduizenden mensen moet hebben wil je op 300.000 terecht komen om over de 800.000 maar te zwijgen.

De NOS kwam gisteravond met het bericht dat het Noord-Afrikanen zijn die aankomen in Italië.

NOS fout

Gewoon blind overgenomen van het ANP, behalve dan dat ze er Noord-Afrikanen van maken. Past natuurlijk prima in de leugens van Timmermans.

Dit zijn de cijfers van herkomst van de UNHCR t/m mei:

UNHCR top landen

Helemaal onderaan in de top 10 het enige Noord-Afrikaanse land Egypte met 4% van het totale aantal.

Conclusie:

De aantallen asiel en migratie mogen dan een heel belangrijk onderwerp zijn voor een groot deel van de bevolking, de pers bakt er helemaal niets van. Voor een goed functionerende democratie heb je een goede pers nodig. Die hebben we niet en ik kan Nederland dan ook niet beschouwen dan als een democratie.

Om het even wat overdreven te stellen:  negen op de 10 cijfers zijn fout en daarvan is negen op de 10 te hoog.

Het ANP verkeert in financiële problemen lees ik. Het zou een een zegen voor de democratie zijn als dat gebeurt. Kranten met ANP-artikelen zijn alleen maar goed als kattenbakvulling.

De ‘stroom Noord-Afrikanen’ meldt de NOS. Een constante stroom foute berichtgeving. Het is uiterst zelden dat er eens een keer wel wat klopt bij de NOS.

Het is uiterst moeilijk om niet in een complot te geloven, zo constant en veel wordt er over asiel en migratie foute informatie verspreidt.

Geen nieuwsmedium heeft tot nu toe eens vraagtekens gezet bij de cijfers zoals die van Frontex en Europol/Interpol. Niemand. Zo moeilijk om niet in een complot te geloven.

Lees ook over het ANP: EU-ambtenaren spreken Timmermans tegen en de pers maakt er een puinhoop van. 

Leave a Reply