Migratie via Italië eerste half jaar gelijk aan 2015

 

Zojuist heeft de UNHCR de cijfers over het aantal #asielzoekers e.a. die in het eerste half jaar van 2016 Italië hebben bereikt.

Het aantal is vrijwel gelijk aan dat van 2015 en 2014.

De volgende twee figuren en tabel laten de ontwikkelingen zien:

kolom lijn tabel

In maart zag je dat er in 2016 7.400 meer asielzoekers e.a. waren dan in 2015. Reden voor de complete Nederlandse pers om zo ongeveer te verkondigen dat de Moeder Aller Tsunami’s Europa had bereikt. Dat in april het verschil weer compleet teniet werd gedaan was iets waarover niet geschreven werd. Dat is ook vrijwel nooit gecorrigeerd. Nog deze week verschenen er in de pers berichten dat het aantal naar Italië is gestegen. De oorzaak weet men ook: door de Turkijedeal gaan de Syriërs e.a. nu via Noord-Afrika naar Italië. Dat UNHCR, IOM en zelfs Frontex zeggen dat er helemaal geen sprake van is, is iets waar de Nederlandse pers niets mee te maken heeft. Men blijft roepen dat het aantal stijgt en dat komt door de Turkijedeal. Ook politici doen dat, maar die hebben daar ook een politiek belang bij om dat te roepen. Gevolg is dat iedereen het roept, maar niemand nog naar de feiten kijkt. Uiterst merkwaardig als het belangrijkste onderwerp voor Nederlanders nu juist de aantallen asielzoekers zijn.

Er lijken geen duidelijke aanwijzingen te zijn dat er sprake is van een toename van mensen uit Syrië, Irak etc. die eerder via Oostelijke Middellandse Zeeroute naar Europa kwamen, nu ineens via naar Italië komen. Net zomin als dat er sprake is van mogelijk meer mensen uit West of Noord-Oost Afrika. Dat wil niet zeggen dat het niet kan. Deze winter een Elfstedentocht kan ook. De Oosterlijke route zal gesloten blijven. De EU zal denk ik nooit accepteren dat er zoiets zal gebeuren als vorig jaar.

Zoals het er nu uitziet komen we dit jaar uit op op 170-180.000 asielzoekers e.a. via Italië en de rest zijn de kleinere getallen. Dat aantal voor Italië is hoger dan vorig jaar en dat komt omdat ik denk dat het geringere aantal in 2015, vergeleken met 2014, kwam omdat een aantal mensen die anders naar Italië zouden zijn gekomen, toen via Griekenland zijn gegaan.

Voor Nederland schat ik het aantal asielzoekers op 16-17.000. Aanzienlijk minder dan de 43.000 van afgelopen jaar.

Bronnen:

 

Leave a Reply